Кюстендил отбелязва 140-годишнината на големия художник Владимир Димитров - Майстора,

...
 Кюстендил отбелязва 140-годишнината на големия художник Владимир Димитров - Майстора,
Коментари Харесай

50 непоказвани творби при честването на 140-години от рождението на Майстора

 
Кюстендил отбелязва 140-годишнината на огромния художник Владимир Димитров - Майстора, с който градът е обвързван вечно.
1 февруари някак непроменяемо през годините стана и празник на Кюстендил . На тази дата е роден, в дупнишкото с. Фролош, огромния художник Владимир Димитров-Майстора.

Градската художествена изложба „ Владимир Димитров - Майстора “ приготвя от месеци  тържествено честване на 140 години от рождението на своя патрон с напълно нова експозиция .
За годишнината, която е събитието на 2022 година  за Кюстендил, ще бъдат експонирани към 350 произведения на художника , собственост на галерията.



За задачата са реставрирани 55 творби на Майстора и 280 са рамкирани . И нещо, което се случва за първи път - към ¾ от експозиционната повърхност е затъмнена със специфична материя над оберлихта , с цел да бъде допустимо експонирането на произведения, които са на книжен притежател.

Ще бъдат показани рисунки на Майстора , акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет на брой са непоказвани до момента негови произведения.

Събитието съответствува с годишното връчване на Националната премия за живопис „ Владимир Димитров - Майстора “ на 1 февруари.  Годишнината ще бъде означи през днешния ден първо в близкото с Шишковци, където Майстора е живял и направил неоценимите си платна.

„ Няма кюстендилец, човек от този край, който да не знае кой е Майстора “, споделя композиторът Иван Стойнев.

Една от многото книги за художника - " Импресии за Майстора " на поета и някогашен шеф на Кюстендилската изложба Михаил Калдъръмов се преиздава. 

„ Първото издание с разграби, беше показано и в Културния център в Братислава “, добавя Калдъръмов.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР